Abstracts Book

9 downloads 0 Views 350KB Size Report
granitleri alanında yer almaktadır. Şeytandere Metagraniti, Karbonifer döneminde bölgede etkin olan Variskan Orojenezi'nin ürünlerinden olup, Istranca.
8. Geochemistry Symposium

Abstracts Book

Istranca Masifindeki Şeytandere Metagraniti’nin (Vize--Kırklareli, KB Pontidler)) Petrolojik İncelenmesi Özge Naycı, Sabah Yılmaz Şahin, Namık Aysal İstanbul Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü, 34320 Avcılar, İstanbul, Türkiye ([email protected])

Istranca Masifi, Batı Pontitlerde, Geç Prekambriyen-Erken Kambriyen’den Üst Kretase’ye kadar zaman aralığına sahip magmatik kayaçlar ve metamorfik kayaçlardan oluşmaktadır. Yaklaşık KB-GD uzanımlı bir yapıya sahip olan bu masifin güneyi, Tersiyer yaşlı Trakya havzası birimleri ile sınırlanmıştır. Bu çalışma, Kırklareli ili Vize ilçesi sınırlarında, Istranca Masifi’nin temel kayaçlarını kesen Şeytandere Metagraniti ve çevre kayaçlarının petrolojik incelemesi konusunu oluşturmaktadır. Bu metagranitler, kırıntılı metasedimanter temel kayaçları keser durumda olup, Triyas yaşlı örtü metamorfitleri ile Eosen yaşlı Soğucak Formasyonu birimleri tarafından da uyumsuz olarak örtülmektedirler. Şeytandere Metagraniti, grimsi pembe renkli, ince-orta ve yer yer iri taneli, foliasyon düzlemleri içeren milonitik, şistik/gnaysik dokulu bir kayaçtır. Bu metagranitler, kayaç türü olarak granit, granodiyorit ve kuvars monzonitten oluşmakta ve mafik ve felsik damar kayaçları tarafından kesilmektedir. Ayrıca, metagranit içinde mafik magmatik anklavlar (MMA) metamorfizmaya rağmen hala tanınabilmektedir. Metamorfizma sonucu Şeytandere Metagraniti’nde açık ve koyu renkli bileşimsel farklılık sunan bantlaşmalar gelişmiştir. Birincil granitik dokusu korunmuş olan Şeytandere metagraniti, iri feldispat porfiroblastları içermesiyle porfirik dokulu olarak gözlenmekte ve mineralojik bileşim olarak da kuvars (%25-30), alkali feldispat (çoğunlukla mikroklin, %30-40), plajiyoklaz (%15-20) ve koyu renkli mineral olarak biyotit, amfibol (hornblend ve tremolit/aktinolit), klorit, kalsit ve epidotdan oluşmaktadır. Titanit, zirkon, apatit ve opak mineraller metagranitteki tali mineralleri oluşturmaktadır. Şeytandere Metagraniti jeokimyasal özellikleri bakımından, I-tipi kalk-alkalen karaktere sahip, metalüminyumlu ve peralüminyumlu granit olarak sınıflandırılır. Tektonik ortam ayırtman diyagramlarında volkanik yay ve çarpışma sonrası granitleri alanında yer almaktadır. Şeytandere Metagraniti, Karbonifer döneminde bölgede etkin olan Variskan Orojenezi’nin ürünlerinden olup, Istranca Masifi’nin batısında gözlenen Karbonifer-Permiyen metagranitoyidlerine (Kula Metagranitoyidi; 310.1±2.0 My ve Tepecik Kataklastik Metagranitoyidi; 249-254 My) benzer yaş aralığında olduğu düşünülmektedir. Tüm bu metagranitoyidler, Paleo-Tetis Okyanusu’nun evrimi ile ilgili, farklı fazları temsil eden magmatizmanın ürünleri olarak değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler: Istranca Masifi, Karbonifer-Permiyen, Variskan orojenezi, metagranit, Paleo-Tetis Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: FYL-201621320

106

Petrological Investigation of Şeytandere Metagranite (Vize, Kırklareli, NW Pontides) in the Istranca Massif Özge Naycı, Sabah Yılmaz Şahin, Namık Aysal İstanbul Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü, 34320 Avcılar, İstanbul, Turkey ([email protected])

The Istranca Massif (Western Pontides) is composed of magmatic rocks and metamorphic rocks from Late Precambrian-Early Cambrian to Upper Cretaceous. This massif, which has an approximate NW-SE trending structure, is bounded by Tertiary Thracian basin. Petrological investigation of Şeytandere Metagranite and its surrounding rocks from the magmatic rocks forming the basement rocks of the Istranca Massif, which is located between the Vize-Saray districts of Kırklareli, is the subject of this study. It is unconformably overlain by Triassic cover metamorphics which in turn are collectively overlain by the Eocene Soğucak formation. In the study performed in the region, it is seen that the Şeytandere metagranite is composed of different facies such as granite, granodiorite and quartz monzonite and contains mafic magmatic enclaves (MME) formed by mixing of coeval felsic and mafic magmas with mafic and felsic vein rocks. They also contain bandings that present clear and dark compositional differences. Seytandere Metagranite is formed mylonitic, gneissic textured with grayish-pink colored, fine-to-medium and coarsegrained, foliated rocks. These metagranites are composed of granite, granodiorite and quartz monzonite as rock types and are cut by mafic and felsic vein rocks. In addition, mafic magmatic enclaves (MME) in metagranite are still recognizable despite metamorphism. By the reason of metamorphism, it is developed gneissic banding in Şeytandere Metagranite which shows clear and dark compositional differences. The Şeytandere metagranite, which has preserved its primary granitic texture, is observed as porphyritic texture with large feldspar porphyroblasts and as a mineralogical composition quartz (25-30%), alkali feldspar (mostly microcline, 30-40%), plagioclase (15-20% colored minerals are biotite, amphibole (hornblende and tremolite / actinolite) and chlorite, calcite and epidote as secondary minerals. Titanite, zircon, apatite and opaque minerals form accessory minerals. In terms of geochemical characteristics, the Şeytandere granite is classified as I-type calc-alkaline, metalminous and peraluminous granite. In the tectonic environment diagrams, it is plotted in the volcanic arc and post-collision granites area. It can be evaluated that the Şeytandere metagranite are similar to the Carboniferous-Permian metagranitoids (Kula Metagranitoid, 310.1 ± 2.0 Ma and Tepecik Cataclastic Metagranitoid, 249-254 Ma) in the western part of the Istranca Massif, which are products of Variscan orogeny which is effective in the region during Carboniferous-Permian period. All these metagranitoids are regarded as the products of magmatism that represent different phases related to the evolution of the Paleo-Tethyan Ocean. Keywords: Istranca Massif, Carboniferous-Permian, Variscan orogeny, metagranite, Paleo-Tethys This study was supported by the Istanbul University Scientific Projects Unit. Project Number: FYL-2016-21320

107