Download hier de leesclubvragen over De jongen in de gestreepte ...

77 downloads 85226 Views 79KB Size Report
Als je De jongen in de gestreepte pyjama nog niet hebt gelezen, maar dat wel van plan bent, is het verstandig om deze vragen voorzichtig te lezen, om het.
Let op! Deze vragen onthullen waarschijnlijk belangrijke delen van het verhaal. Als je De jongen in de gestreepte pyjama nog niet hebt gelezen, maar dat wel van plan bent, is het verstandig om deze vragen voorzichtig te lezen, om het leesplezier niet te bederven. 1. Bespreek de relatie tussen Bruno en Gretel. Waarom lijkt Bruno jonger dan negen jaar? In sprookjes is het gebruikelijk dat personages eenzijdig zijn. Op welke manier kunnen Bruno en Gretel als platte karakters worden beschouwd? 2. Met haar twaalf jaar is Gretel oud genoeg om lid te zijn van de Bund Deutscher Mädel, een afdeling van de Hitlerjugend. Wat zou de reden kunnen zijn dat ze géén lid is, zeker gezien het feit dat haar vader een hooggeplaatste officier is in de Wehrmacht? 3. Waarom krijgt Bruno een ‘koud en naar’ gevoel van hun huis in Oudwis? Hoe dragen zijn ontmoetingen met mensen als Pavel, Maria, luitenant Kotler en Shmuel daaraan bij? 4. Beschrijf Bruno’s reactie als hij voor het eerst de mensen in gestreepte pyjama’s ziet. Wat bedoelt Gretel met ‘iets in de manier waarop [Bruno] stond te kijken maakte haar zenuwachtig’? (p. 32) Op welke wijze is dit een voorbode van Bruno’s uiteindelijke dood? 5. Bruno vraagt aan zijn vader wie die mensen buiten in Auschwitz zijn. Zijn vader antwoordt: ‘dat zijn helemaal geen mensen, Bruno’. (p.53) Bespreek deze afschrikwekkende opvatting. Op welke manier maakt deze opmerking Bruno alleen maar nieuwsgieriger naar Oudwis? 6. Leg uit wat Bruno’s moeder bedoelt met ‘We hebben niets te vinden’. (p.18) Zoek passages in de roman waaruit blijkt dat Bruno’s moeder ongelukkig wordt van hun leven in Oudwis. Wordt dat veroorzaakt door het feit dat ze niet langer in Berlijn woont, of is ze boos vanwege de positie van haar man? Hoe reageert Bruno’s grootmoeder op de militaire loopbaan van haar zoon? 7. Als Bruno en zijn familie op de trein naar Auschwitz stappen, ziet hij een overvolle trein die dezelfde richting uit gaat. Hoe legt hij later het verband tussen Shmuel en die trein? Hoe symboliseren deze treinen de laatste reis van de beide jongens? 8. Bruno protesteert tegen het vertrek uit Berlijn. Zijn vader reageert hierop met een vraag: ‘Denk jij dat ik zo geslaagd zou zijn in het leven als ik niet had geleerd wanneer ik wel en niet mijn mond moest houden en doen wat me gezegd werd?’ (p.50) Welke vraag zou Bruno’s vader aan het eind van de roman misschien stellen? 9. Een woordspeling vinden we normaalgesproken grappig, maar in deze roman gebruikt de verteller duistere en ernstige woordspelingen, zoals Oudwis en Furie. Dit zijn gewoon verhaspelingen van Bruno, maar de auteur doet een duidelijk appel op de lezer om een diepere betekenis achter deze woorden te zoeken. Bespreek het gebruik van woordspelingen als literair middel. Wat probeert de verteller op de lezer over te brengen? Hoe brengen deze woorden de gruwelijke werkelijkheid naar voren?

Leesclubvragen De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Copyright Boekerij bv

10. Als Bruno de vuile gestreepte pyjama aantrekt, herinnert hij zich een uitspraak van zijn grootmoeder: ‘Zodra je het juiste kostuum aanhebt, voel je je als de persoon die je wilt uitbeelden.’ (p.193) Op welke manier gaat dit op voor Bruno? En op welke manier voor zijn vader? Wat is de bijdrage van deze opmerking van Bruno’s grootmoeder aan de gehele betekenis van het verhaal? 11. Bespreek de moraal of de boodschap van de roman. Welke nieuwe inzichten en opvattingen hoopt John Boyne op de lezer over te brengen met dit verhaal? 12. Bespreek de verschillen tussen een sprookje, een allegorie en een gezegde. Op welke manier zou dit verhaal in elk van die afzonderlijke genres passen?

Leesclubvragen De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Copyright Boekerij bv